10.6.2010

Talkooleiriläisten matkassa

Vappuna tuntui mukavalta astua veneeseen, joka otti sumun keskellä suunnan kohti Jungfruskäriä. Tätä olin kaivannut - kentälle pääsemistä - kaikkien talven palaverien ja tietokoneen tuijottelun jälkeen. Olin matkalla Kihdin keskelle, kansallispuiston läntisimmälle saarelle. Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri järjesti Jungfruskärissä vappuna nelipäiväisen talkooleirin. Talvella olin päättänyt että osallistuisin yhdelle kansallispuiston tämän kauden kuudesta yleisölle suunnatusta talkooleiristä, koska halusin saada paremman käsityksen tästä kansallispuistolle hyvinkin merkittävästä työsarasta. Neljä päivää elettiin selkeässä rytmissä ja työrupeamia tauottivat ruokailut. Päivän kruunasi sauna jonka jälkeen väsynyt väki oli yleensä valmis siirtymään unten maille.
Tarjolla oli kahdenalaista työtä: haravointia tai lehtien kuskaamista pressulla polttopaikalle. Ei vaadi paljon yläpäältä mutta pitää mukavasti liikkeellä.
Neljä päivää meni nopeasti ja jälkeäkin syntyi vajaalla kahdenkymmenen ihmisen porukalla: päivien aikana siistittiin reilu viisi hehtaaria lehdesniittyjä. Jungfruskärissä on hoidettavia lehdesniittyjä 13 ha - melkein puolet koko Suomessa hoidon piirissä olevista lehdesniityistä.

Jungfruskärissä on viime vuosina ollut keväisin haravan varressa useita kymmeniä ihmisiä. Ilman näitä innokkaita vapaaehtoistyöntekijöitä tästä hoitotyöstä ei yksinkertaisesta selviydyttäisi. Pitää toivoa että heitä löytyy jatkossakin. Leirin viimeisenä päivänä Galtbyn laiturille nousi ainakin yksi onnellinen ihminen. Käsissä oli rakkoja, mutta pää oli vapautunut ylimääräisestä kuormasta. Päivien aikana käydyt keskustelut niin puiston muun henkilökunnan kuin vapaaehtoisväenkin kanssa olivat antaneet syvempää ymmärrystä ja virtaa myös omaan perustyöhöni. Totta puhuen oli jo ihan mukava palata myös työpöydän ääreen, viides haravointipäivä ainakin omalla kohdalla olisi vaatinut jo pientä motivointia. Rajansa sentään kaikella, haravoimisellakin.

Laura Lehtonen Erikoissuunnittelija/virkistyskäyttö ja matkailuyhteistyö, Metsähallitus, Turku

Ei kommentteja: