18.7.2010

Meloen töihin. Osa 2: Tavarat kajakkiin ja matkaan!

Kajakkiin mahtuu vain rajallinen määrä tavaraa, joten pitkillä reissuilla on ajateltava tarkkaan, mitä ottaa mukaan. Lisäksi on ajateltava, missä järjestyksessä tavarat kajakin luukkuihin pakkaa, jotta ei tarvitse purkaa kaikkia tavaroita esimerkiksi taukotakkia tarvittaessa. Tavarat pakataan vedenpitäviin säkkeihin, jotta ne eivät kastu, jos tavaratilaan sattuu pääsemään vettä. Pakkausten pitää olla kooltaan sopivan pieniä, jotta ne mahtuvat sujahtamaan luukuista kajakin uumeniin. Varsinkin ensimmäisillä melontareissuilla tavarat usein hakevat vielä paikkaansa ja järjestystä: etuluukusta takaluukkuun ja takaluukusta etuluukkuun, tarkkaa asettelua ja varovaista runnomista.

Kajakkini perusvarustukseen kuuluu aukkopeite veden pääsyn estämiseksi kajakin sisälle, mela, kelluntaliivit ja pilli, mehupurkista askarreltu äyskäri, kuivausrätti ja melaparkiksi kutsuttu köysi, joka estää melan karkaamisen, jos ote sattuu siitä irtoamaan. Lisäksi tarvitaan kartta ja kompassi suunnistamiseen, hattu ja aurinkolasit suojaamaan auringonpaisteelta ja neopreen-tossut rantautumiseen. Mukana on myös EA-pakkaus ja merkkisavuja hätätilanteen varalle.
Vettä kulkee mukana n. 17 litraa henkeä kohden pakattuina 0,5 - 1,5 litran muovipulloihin. Päivässä vettä menee 3-4 litraa juomiseen ja ruuan laittoon. Täydennystä siis on haettava matkan varrelta.

Ruoka koostuu kasvispainotteisesta kuivaruuasta, joka
valmistetaan retkikeittimellä. Energian ja etenkin kuumina päivinä riittävä suolan saanti on turvattava myös melonnan aikana. Naposteltavaksi on varattu suolakeksejä, kuivahedelmiä ja tietenkin suklaata.

Vaihtovaatteita on varattava monenlaisiin sääolosuhteisiin: ohutta pitkähihaista puuvillapaitaa polttavaan auringonporotukseen, sadetta ja tuulta pitävää kuorikerrosta rankkasateeseen, viileitä öitä varten villakerrasto, jonka kanssa on mukava kömpiä telttaan ja makuupussin. Veden ja jään hiomia silokalliota pitkin kelpaa tassutella paljain jaloin, mutta muualla maastossa saappaat ovat ehdottomat: ne suojaavat parhaiten käärmeiltä, punkeilta ja varpaiden kastumiselta. Kun tavarat on lastattu kajakkiin, keula suuntautuu ensin kohti Hjortön saarta. Sieltä matka jatkuu maanantaina Stora Hästön saarelle, ensimmäisen kävijälaskurin luo.

Saaristomeri, täältä tullaan!

Sanna-Mari Rivasto, Sinisimpukan luontokeskuksen asiakasneuvoja, Metsähallitus

Ei kommentteja: