3.8.2010

Meloen töihin. Osa 6: Boskär ja Berghamn

Fårön ja Mjoön kääväkässelvitysten jälkeen suuntasimme seuraavaa laskurienkalibrointi paikkaa, Boskäriä, kohti. Boskärissä teltan valtasivat paperipusseihin pakatut kääväkäsnäytteet. Ne piti levittää, jotta eivät homehtuisi piloille.

Ilmat olivat suotuisat, sillä taivas tanssitti sadepisaroita ainoastaan öisin. Ukkoskuurot ja tuulisimmat päivät eivät onneksemme osuneet melontapäiviin. Sateiden jälkeen Boskärin lehdesniitty oli kostea ja täynnä punkkeja. Suuresti ihmettelin sitä, että monet kävijät lähtivät luontopolulle pelkissä sandaaleissa. Luontopolun jälkeen kuuluikin kirkaisuja: "apua, mulla on punkki!" Paniikkiin ei ole aihetta, sillä jos punkit poistaa ajoissa, riski sairastua borrelioosiin tai kumlingentautiin on hyvin vähäistä. Siitä huolimatta suosittelen saaristossa liikkuville pitkiä housuja ja saappaita.

Boskärin luontopolku kulkee läpi lehdesniityn ja metsälaitumen. Alueella laiduntaa lehmiä, jotka tuntuivat viihtyvän etenkin rantalaitumella. Metsät Boskärissä ovat todellisia aarreaittoja, sillä puulajeja on useita, metsässä on sekä nuorta että vanhaa puustoa ja lahopuuta on hyvin paljon. Siis kaikkea sellaista, mikä lisää luonnon monimuotoisuutta.
Löytyipä pähkinäpensaiden alta harvinainen, erikoisen näköinen haisusienikin! Pahalla hajulla se houkuttelee kärpäsiä luokseen ja näin se saa kärpäsistä oivia itiöiden levittäjiä.
Luontopolulta pääsee myös ihailemaan maisemia korkean kallion päälle. Taustalla siintää Berghamn, joka oli seuraava kohteemme.Berghamnissa saimme yöpyä Metsähallituksen mökissä. Kahden viikon tauon jälkeen pääsi vihdoin peseytymään lämpimällä, suolattomalla vedellä ja tekemään illan punkkisyynit kunnon valossa. Lisäksi sai nukkua oikealla patjalla. Retkielämän jälkeen osaa taas arvostaa uudella tavalla mukavuuksia, joita muuten pitää itsestäänselvyytenä.Pihapiiristä lähtee luontopolku, joka kulkee laidunalueella ja tuulentuivertamilla kallioilla. Lopulta polku sukeltaa käppyräiseen koivikkoon. Berghamnin ranta-aitat toimivat luontotupina, joissa voi käydä tutustumassa mm. perinteisistä kalastustavoista kertoviin näyttelyihin.
Eilen meloimme Berghamnista takaisin Korpoströmiin. Tarkoitus on nyt viettää yksi päivä kotona ja lähteä vielä Yxskäreniin käyttäen hyväksi yhteysalusliikennettä Kasnäsistä Vänön saarelle.
Tätä reissua ennen kuitenkin vielä pieni muistutus kaikille koirien omistajille: pitäkää koirat kytkettyinä! Matkan aikana olen joutunut huomauttamaan asiasta lähes jokaisessa käymässäni paikassa. Usein koiranomistajat ihmettelevät, onko vieläkin lintujen pesimäaika käynnissä tai ovatko ne lehmät vieläkin laiduntamassa. Siksi kerrattakoon, että kansallispuiston alueella koirat tulee pitää kytkettyinä ympäri vuoden. Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, luonnonvaraisten eliöiden puistoja. Koirapuistot ovat asia erikseen...

Sanna-Mari Rivasto Sinisimpukan luontokeskuksen asiakasneuvoja, Metsähallitus

Ei kommentteja: